ایدز
بیماری ایدز، توسط ویروس اچ آی وی انتقال پیدا میکند و نوعی نقص در سیستم ایمنی ایجاد کرده و آن را به مرور زمان نابود میکند. بنابراین یک سیستم ایمنی ضعیف یا در حال نابودی، در برابر ویروس ها، باکتری ها، انواع آلاینده ها، مواد سرطانی و انواع مواد سمی مقاومت خود را از دست میدهد. در ادامه برای شما دلایل بیماری ایدز و راه های انتقال آن را بیان میکنیم.
چگونگی ابتلا به بیماری ایدز
سلول های خونی خاصی وجود دارند که برای مقاومت در برابر بیماری ها و ویروس ها و مبارزه با آن ها نقش مهمی را بر عهده دارند. اما ویروس اچ آی وی (HIV) این سلول ها را از بین برده و سیستم ایمنی بدن را ضعیف و ضعیف تر میکند. ممکن است فرد قبل از ابتلا به بیماری ایدز، برای مدت طولانی حامل این ویروس بوده و در جریان آن قرار نگرفته باشد.
برای درمان این بیماری درمان خاصی وجود ندارد اما میتوان با استفاده از یک سری داروها رشد آن را کند نمود.
نشانه های ابتلا
بسیاری از کسانی که به ویروس ایدز مبتلا میشوند، در اوایل برای مدتی علائمی شبیه آنفولانزا پیدا میکنند ( عفونت حاد ). تب، کسل بودن و خستگی، سردرد، درد در قسمت ماهیچه ها و مفصل، ورم در غدد لنفاوی و… از اینگونه علائم هستند.
از آنجایی که ممکن است علائم بیماری ایدز، با نشانه های بیماری دیگری اشتباه گرفته شود، فرد باید به رفتارهای پر خطر خود قبل از این علائم، توجه بیشتری نشان دهد. در صورتی که فرد با این عفونت نهفته تحت درمان قرار نگیرد، پیشرفت آن ممکن است تا 10 سال طول بکشد( دوره نهفتگی ). طی این مدت، قدرت سیستم ایمنی به شدت پایین آمده و برای ابتلا به عفونت های دیگر مستعدتر میشود. در زمانی دیگر، بیماری های خاص مرتبط با عفونت و ویروس HIV رخ میدهد( سندروم نقص ایمنی).
در صورت ادامه دار شدن تخریب سلول های ایمنی و پیشرفت آن، نشانه هایی بروز پیدا میکنند؛ مانند:
- اسهال
- کاهش وزن
- تب
- عرق شبانه
- خستگی
- عفونت قارچی در دهان
- ورم کردن غده های لنفاوی
- تحریکات پوستی مانند خارش
عمده ترین دلایل و روش های انتقال بیماری ایدز
- استفاده از سوزن سرنگ مشترک در افراد معتاد
- مبتلا بودن به بیماری های آمیزشی مانند زگیل تناسلی، تبخال یا سیفلیس
- رابطه جنسی حفاظت نشده ( بدون استفاده از کاندوم )
- رابطه جنسی با مرد ختنه نشده
- مورد تجاوز و سواستفاده جنسی قرار گرفتن
- دریافت فرآورده های خونی
- داشتن سابقه ازدواج موقت
علاوه بر موارد گفته شده در انواع عمل جراحی، دندان پزشکی، حجامت و دیالیز با دستگاه، اگر وسایل بصورت کامل استریل نشوند و آلودگی روی آنها باقی بماند، امکان انتقال این ویروس به افراد دیگر بالا میرود. بنابراین این موارد نیز از دلایل ابتلا بیماری ایدز محسوب میشوند.
اگر مادری به این ویروس مبتلا باشد، این امکان وجود دارد فرزند او نیز به ویروس مبتلا شود. اما طی این مدت با درمان هایی خاص امکان این انتقال کاهش پیدا میکند. از آنجایی که این ویروس در شیر مادر نیز وجود دارد، مادران مبتلا باید از شیر دادن به فرزندان خود، اجتناب کنند. از طرفی طبق نظر پزشک، پس از تولد، نوزاد باید تا مدتی داروهای ضد اچ آی وی مصرف کند و پس از مدتی مورد آزمایش قرار بگیرد.
تشخیص
بدن در این شرایط بیماری، پادتن هایی را میسازد که با عوامل بیماری مقابله میکند. اما در مورد بیماری ایدز با وجود اینکه بدن به ساختن پادتن ادامه میدهد اما نمیتواند از رشد ویروس جلوگیری کند. فایده این پادتن ها در بدن به این دلیل است که وجود آن ها در خون برای تشخیص این بیماری بکار میرود.
انواع آزمایش برای HIV
1) آزمایش پادتن:
- الیزا
- آزمایش سریع
- وسترن بلات
دقت آزمایش سریع از الیزا کمتر است. اما از طرفی آزمایش وسترن بلات دقت بالاتری نسبت به آزمایش الیزا دارد. این آزمایش برای تشخیص بیماری ایدز تنها در ایران و تنها در آزمایشگاه های سازمان انتقال خون انجام میپذیرد.
2) آزمایش سنجش ویروس:
- HIV PCR : در این آزمایش ژن های ویروسی مورد بررسی قرار میگیرد. این آزمایش گران قیمت، برای تایید وجود ویروس در بدن انجام میشود.
- VIRAL LOAD : این آزمایش نیز برای میزان عفونی بودن ویروس بکار میرود.
برخی مشکلات مرتبط با بیماری ایدز
مشکلات عصبی: فرد مبتلا به بیماری ایدز میتواند به علائمی مانند گیجی، فراموشی، افسردگی، خشونت گرفتار شود. همچنین علائم دیگری مثل کاهش عملکرد ذهنی، دشواری در راه رفتن و زوال عقلی از دیگر علائم این بیماری میباشد.
لاغری: این افراد حدود 10 درصد وزن بدن خود را از دست میدهند که گاهی با ضعف، اسهال و تب همراه میشود.
مشکلات کلیوی: اچ آی وی به همراه نرفوپاتی، نوعی التهاب در فیلترهای کوچک کلیه است. این فیلترها آب اضافی و مواد زائد را از خون گرفته و به اوره وارد میکند.
درمان
تاکنون هیچ گونه درمان قطعی یا واکسنی برای بیماری ایدز پیدا نشده است، اما تحت درمان قرار گرفتن روند بیماری را کند میکند. داروهای مختلفی وجود دارد که سیستم ایمنی بدن را بالا برده و با ویروس مقابله کنترل میکند.
عوارض جانبی داروهای مورد استفاده
- از دست دادن تراکم استخوان
- حالت تهوع و استفراغ
- قند خون بالا
- تفکیک بافت های عضلانی
- امکان رخ دادن بیماری های قلبی
کلام آخر
استفاده از میوه ها و سبزیجات تازه و پروتئین های بدون چربی در این شرایط توصیه میشود. این مواد قدرت ایمنی بدن رو افزایش میدهند و از سیستم ایمنی بدن حفاظت میکنند. همچنین باید از مصرف برخی مواد که ممکن است آلوده به این ویروس باشند، پرهیز شود. مانند غذاهای دریایی خام، لبنیات غیر پاستوریزه، تخم مرغ خام و… . همچنین توجه داشته باشید که بیماری ایدز از راه هایی مانند بوسیدن و در آغوش گرفتن فرد مبتلا، استفاده از حمام ها و توالت های عمومی، سرفه، عطسه، نیش حشرات و استفاده از پوشاک او منتقل نمیشود. بنابراین با بالا بردن آگاهی خود در این زمینه زندگی را برای این افراد سخت نکنید. زندگی کنید و بگذارید آنها هم زندگی کنند!
شما چگونه با افراد مبتلا به ایدز برخورد میکنید..؟؟