خونریزی بینی یا خون دماغ
یکی از مشکلاتی که در بزرگسالان و کودکان شایع است خونریزی بینی یا همان خون دماغ است. خون دماغ شدن میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. اگرچه این مشکل شاید ترسناک باشد اما نمیتواند همیشه حاکی از بیماری جدی باشد.
در بینی مویرگهای زیادی وجود دارد که به سطح جلو و عقب بینی نزدیک هستند. یکی از دلایلی که به سادگی بینی دچار خونریزی میشود نازکی این مویرگها است.
عوامل ایجاد کننده
خشکی هوا
خشکی هوا نیز میتواند در خونریزی بینی موثر باشد. آب و هوای خشک میتواند غشای بینی را خشک کند که این خشکی باعث سفت شدن بافتهای درون بینی میشود و ایجاد خارش می کند. در صورتی که بینی تان را بخارانید میتواند خونریزی کند.
فشارخون
از دیگر عوامل در خون دماغ شدن، فشار خون بالاست. فشار خون بالا میتواند باعث حساسیت و پاره شدن رگهای خون در بینی شود. افرادی که دچار این بیماری هستند باید حتما به پزشک مراجعه کنند، چرا که بی توجهی نسبت به این موضوع میتواند سکته قبلی دربر داشته باشد.
سرما خوردگی و حساسیت آلرژیک
سرماخوردگیها و دیگر مشکلات تنفسی فوقانی میتواند منجر به عطسه و خونریزی مداوم بینی شود. این واکنشها باعث تحریک داخل بینی میشود که این علائم در شب شدت مییابد.
حساسیت به مواد شیمیایی
مواد شیمیایی معلق در هوای آلوده یا محیط کار میتواند در تحریک و آسیب داخل بینی کمک کند و در نهایت منجر به خونریزی بینی را میشود. دود سیگار نیز میتواند موثر باشد.
مصرف الکل
مصرف الکل میتواند فعالیت پلاکتهای خونی که خون را لخته میکنند و باعث توقف خونریزی میشود مختل کند. همچنین الکل میتواند عروق خونی را آسیب پذیرتر کند.
عوامل دیگری نیز می تواند در بروز خونریزی بینی موثر باشد:
- وارد شدن شی خارجی در بینی
- وارد شدن ضربه به بینی
- عطسه های پی در پی
- هوای سرد
- عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی
- استفاده بیش از حد داروی آسپرین
- اختلال خونریزی
- اختلال تشکیل لخته خون
- سرطان
در اکثر موارد خون دماغ شدن نیاز به مراقبت پزشکی ندارد. در هرحال در صورتی که خونریزی بینی یا خون دماغ بیش از 20 دقیقه طول بکشد یا پس از وارد شدن صدمه رخ دهد، شخص باید تحت مراقبت قرار گیرد زیرا این موضوع می تواند نشان از مشکل جدی باشد.
از صدمات فیزیکی که باعث خون دماغ شدن میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افتادن، تصادف یا برخورد شی به صورت (در این حالت می تواند خونریزی ناشی از شکستگی بینی، ترک برداشتن جمجمه و یا خونریزی داخلی باشد)
در مواجهه با خونریزی بینی، اقدامات زیر را انجام دهید:
- استفاده از کمپرس یخ در پشت سر و پشت بینی (این عمل می تواند باعث انقباض عروق خونی شود)
- کاهش فشارخون
- استفاده نکردن از داروهای ضدانعقادی
- در حالت نشسته بالاتنه را به جلوخم کنید و دهان خود را باز کنید. از دراز کشیدن یا عقب بردن سر خودداری کنید. این عمل باعث بلع خون و در نتیجه احساس تهوع و استفراغ میشود.
- فشار دادن قسمت نرم پایینی بینی
برای جلوگیری از خونریزی بینی چند راهکار وجود دارد:
- از دست بردن در بینی خودداری کنید.
- برای شستشوی بینی به آرامی فین کنید.
- از مصرف سیگار خودداری کنید.
- در زمستانها در صورت خشک بودن هوا از دستگاه بخور استفاده کنید.
- قبل از خوابیدن از ژل بینی یا وازلین در حفرههای بینی استفاده کنید.
- برای جلوگیری از اشتنشاق مواد شیمیایی و ذرات معلق تحریک کننده در هوا حتما از ماسک و یا دیگر لوازم محافظتی استفاده کنید.
کلام آخر
خونریزی بینی مشکلی است که برای بسیاری از افراد رخ میدهد و معمولا بی خطر محسوب میشود. مواردی مانند ضربه خوردن، هوای سرد یا واکنش های آلرژیک میتوانند موجب ایجاد این مشکل شوند. اما در صورتی که بطور مکرر خون دماغ میشوید، یا خونریزی بینی شما با علائمی چون درد در قفسه سینه، رنگ پریدگی و حواس پرتی، تنگی نفس همراه بود و یا نتوانستید خونریزی خود را بند بیاورید، باید در اولین فرصت برای جویا شدن علت آن به پزشک مراجعه کنید. زیرا میتواند ناشی از مشکلی جدی و خطرناک باشد.
در صورتی که این مطلب برای شما مفید بود، به مقاله افتادگی دریچه میترال یا نرمی دریچه قلب هم سری بزنید و دیدگاه های ارزشمند خود را برای ما کامنت کنید.