ورم صورت
علت های ورم صورت میتواند گوناگون باشد. در صورتی که مشکلی جدی، عامل آن نباشد، با مراقبت و درمان های ساده، رفع میشود. اما در صورتی عوامل خطرناکی باعث پف صورت شود، باید حتما به پزشک مراجعه نمود. به خصوص اگر ورم صورت در تنفس شما مشکل ایجاد کرده باشد.
علت پف یا ورم صورت
آبسه دندان
آبسه دندان نشان دهنده عفونت و یا وجود چرک در دندان است. در هنگام عفونت، بدن به منظور جلوگیری از گسترش این عارضه، مقدار زیادی گلبول سفید تولید میکند. اگر عفونت در آن ناحیه بیشتر شود، تعداد بیشتری گلبول سفید در آن منطقه برای از بین بردن باکتری موجود جمع میشوند. این تجمع، باعث تورم اطراف دندان شده که اصطلاحا به آن آبسه دندان میگویند.
آلرژی
یکی از رایج ترین علت های ورم صورت، واکنش های آلرژیک بوده که میتواند باعث ایجاد تورم شود. آلرژی فصلی مانند حساسیت به گرده گیاهان مخصوصا در فصل بهار، میتواند باعث ورم پوست در نقاط مختلف بدن از جمله صورت شود.
آلرژی های منتقل شده از غذا، معمولا جدی تر بوده و میتواند موجب ورم شدید صورت شود. در این صورت اجزای دیگر صورت از جمله زبان، لب و گلو نیز ممکن است درگیر شده و متورم شوند. در این حالت امکان به وجود آمدن مشکلات تنفسی برای فرد وجود دارد.
پره اکلامپسی
بسیاری از بانوان در هنگام بارداری شاهد ورم بدن خود هستند. این ورم ها معمولا در دست و پا قابل به وجود میآید و نشان دهنده پره اکلامپسی و یا مسمومیت بارداری، یکی از علت های ورم صورت، میباشد.
پره اکلامپسی با افزایش فشار خون، باعث میشود مایعات در اندام های بدن و صورت جمع شوند. از دیگر نشانه های این بیماری، وجود پروتئین در ادرار است.
با زایمان این ورم ها از بین میروند. در این شرایط پزشک میتواند در پایین آوردن فشار خون کمک کند تا نوزاد متولد شود.
علائم پره اکلامپسی:
- درد شکم
- تغییر بینایی
- افزایش ناگهانی وزن
- ورم صورت و دست ها
سلولیت
سلولیت یک عفونت باکتریایی است که در عمیق ترین قسمت لایه پوست به وجود آمده و موجب قرمزی، درد و در نهایت تورم بدن میشود. این عارضه بیشتر در صورت و قسمت پایینی پاها رخ میدهد.
علائم سلولیت:
- تب
- لرز
- تورم و قرمز شدن پوست
هیپوترمی
این عارضه به معنای کاهش دمای بدن بصورت غیر طبیعی میباشد. در این بیماری، بدن سریع تر از آنکه بتواند گرما تولید میکند آن را از دست میدهد که باعث پایین آمدن درجه حرارت بدن میشود. دمای بدن در این بیماری به زیر 35 درجه سانتی گراد میرسد در این شرایط، قلب، سیستم عصبی و اندام های دیگر نمیتوانند بصورت عادی و مثل قبل کار کنند. درجه حرارت کم بدن، به مدت طولانی سبب نارسایی قلبی و تنفسی شده و حتی میتواند مرگ فرد را به همراه داشته باشد.
بیماری کلیوی
در صورتی که کلیه ها در عملکرد خود دچار اختلال و مشکل شوند، نمیتوانند عمل تصفیه مواد در بدن را به درستی انجام دهند. این وضعیت، باعث تجمع مایعات و مواد زائد بدن شده و در نتیجه موجب تورم بدن میشود.
کم کاری تیروئید
تیروئید کم کار از دیگر علت های ورم صورت است. کم کاری تیروئید، وضعیتی است که در آن غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمیکند. هورمون های تیروئید به بدن در تنظیم میزان انرژی کمک میکنند. صورت پف کرده یکی از نشانه های اصلی کم کاری تیروئید است. علائم دیگر این بیماری عبارتند از:
- خستگی
- افسردگی
- افزایش وزن
- خشکی پوست
- احساس سرما
- کلسترول بالا
- ضعف عضلانی
- ضربان قلب آهسته
- مفاصل دردناک
در صورتی شخص در مورد عملکرد درست غده تیروئید خود شک کرده باشد، باید با پزشک مشورت کنند. معمولا 60 درصد افرادی که مبتلا به این بیماری اند، از آن بی اطلاع هستند. هیچ درمانی برای کم کاری تیروئید وجود ندارد اما با استفاده از دارو، این افراد مبتلا میتوانند علائم آن را کنترل کنند.
حساسیت به دارو
حساسیت داشتن به دارو ها و آلرژی داشتن به آن، از دیگر علت های ورم صورت هستند. آلرژی های دارویی میتوانند سبب بروز نشانه های زیر شود:
- تب
- کهیر
- ناراحتی معده
- مشکلات تنفسی
- ضربان قلب سریع
اهمیت زیادی دارد که افراد در هنگام استفاده از یک دارو در صورت داشتن حساسیت پزشک خود را در جریان قرار داده و از خوردن آن دارو خوداری کنند و یا داروی جایگزین استفاده کنند.
داروهایی که میتوانند آلرژی ایجاد کنند، شامل موارد زیر باشد:
- داروهای ضد تشنج
- داروهای شیمی درمانی
- آنتی بیوتیک هایی مانند پنی سیلین
- دارو های ضد ورم مانند آسپرین و ایبوپروفن
سندرم ورید اجوف فوقانی
سندرم ورید اجوف فوقانی (SVC) یک بیماری جدی است که ورم و تغییر رنگ در صورت و گردن را به وجود میآورد. ورید اجوف فوقانی یکی از وریدهای بزرگ بدن میباشد که خون را از سر و گردن و بالای قفسه سینه به قلب میرساند. این عارضه زمانی رخ میدهد که این رگ مسدود باشد و یا عاملی مانند تومور باعث بسته شدن آن شود.
این حالت، در افرادی که مبتلا به سرطان ریه یا پستان هستند نیز دیده میشود.
علائم سندروم svc کم کم و با گذشت زمان ایجاد میشود که شامل موارد زیر است:
- سر درد
- سرگیجه
- تنگی نفس
- سرفه کردن
- مشکلات بلعیدن
آنافیلاکسی
این عارضه یک واکنش شدید آلرژیک به یک ماده حساسیت زا است که در برخی موارد میتواند کشنده باشد. معمولا این عارضه به دلیل واکنش به مواد غذایی، نیش حشرات، مصرف دارو و یا لاتکس ایجاد میشود. در افرادی که به این مواد حساسیت دارند، سیستم ایمنی با آزاد کردن مواد شیمیایی، واکنش شدیدی را بروز میدهد که نتیجه آن ایجاد علائم آلرژی خواهد بود. علائم زیر در صورت قرار گرفتن در معرض ماده حساسیت زا ظاهر میشوند و میتوانند به سرعت بدتر شوند.
- خارش
- اسهال
- ورم صورت
- مشکلات تنفسی
- تهوع و استفراغ
- ضربان قلب سریع
- افت ناگهانی فشار خون
- از دست دادن هوشیاری
سینوزیت
سینوزیت یک بیماری شایع است که از علت های ورم صورت به خصوص در مجاورت بینی و چشم میشود. این وضعیت میتواند به دلیل عفونت های باکتریایی و یا ویروسی باشد که با نشانه های زیر همراه است:
- تب
- سرفه
- سر درد
- گلو درد
- خستگی
- آبریزش بینی
درمان خانگی برای این عارضه، استفاده از کمپرس گرم و بخور صورت است. در صورتی که این علائم پس از چند هفته از بین نرفت، احتمال اینکه فرد مبتلا به عفونت شده باشد، وجود دارد و فرد باید با نظر پزشک، از آنتی بیوتیک استفاده کند.
برای ورم صورت چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که ورم تا چندین روز ادامه داشت و با علائمی مانند درد، قرمزی و خارش، مشکلات تنفسی، ضربان قلب، گیجی و یا اختلال گفتار همراه شد، فورا باید به پزشک مراجعه کنید.
نکاتی برای پیشگیری از ورم صورت
پیشگیری از همه علت های ورم صورت دشوار است اما انجام موارد زیر میتواند به پیشگیری از آن کمک کند:
- دوری کردن از مواد حساسیت زای شناخته شده، از جمله غذا و دارو های مشکل زا
- رعایت بهداشت دهان و دندان با استفاده از مسواک و نخ دندان به صورت منظم برای کاهش خطرعفونت
- داشتن رژیم غذایی سالم و کاهش استرس برای تقویت سیستم ایمنی بدن
درمان ورم صورت
- نوشیدن آب
- مصرف ویتامین c
- استفاده از ماسک خیار به مدت 20 دقیقه برای کاهش تورم
- حذف غذاهای پر چرب
- مصرف کافی میوه و سبزیجات
- ورزش کردن. ورزش باعث افزایش گردش خون و در نتیجه کاهش ورم میشود.
- شستشوی صورت با آب سرد به مدت 3 تا 5 دقیقه
- کاهش مصرف نمک برای جلوگیری از تجمع مایعات در بافت ها
- داشتن خواب کافی 7 تا 8 ساعت در شبانه روز
- قرار دادن کمپرس یخ بر روی صورت
- قرار دادن چای سبز کیسه ای خنک روی صورت
- نگهداری کرم مرطوب کننده در یخچال و استفاده از آن برای صورت
کلام آخر
علت های زیادی برای ورم صورت وجود دارد که بسیاری از آنها را میتوان به آسانی رفع کرد. اما تعدادی از این دلایل نیاز به رسیدگی جدی و درمان پزشکی دارند. در واقع در شرایطی که پف صورت بیش از چند روز به طول بیانجامد و با نشانه های مانند تنگی نفس، تپش قلب و… همراه باشد، باید فورا به پزشک مراجعه نمود. زیرا ممکن نشانه هایی از یک حساسیت خطرناک باشد که بدین شکل بروز پیدا کرده است.
شما تا به حال برای درمان سریع پف صورت از روش هایی استفاده کرده اید…؟